TerraVitaal voor een beter leven.

        

Borstgezondheid

Chinese Geneeswijze en borstgezondheid
Het preventieve karakter van de Traditionele Chinese Geneeskunde kan er voor zorgen om borsten gezond te houden. Vanuit het Holistische karakter van deze geneeswijze wordt gekeken naar de hele mens met zijn omgevingsfactoren. De meridianen ofwel energiebanen die door onze borsten stromen, hebben invloed op de anatomie en stofwisseling van het borstweefsel.

Borstklachten
Borstklachten komen het meest voor tijdens de cyclus waaraan Lever Qi stagnatie onderliggend kan zijn. Hoe gezonder en soepeler het borstweefsel is en dus ook de vrije stroom van Qi door de 6 meridianen die in het borstgebied lopen, hoe minder klachten je ervaart. Klachten kunnen zijn een gespannen tot pijnlijk gevoel in de borst en of pijnlijke tepels.

Er zijn ook andere borstklachten waar we ongerust over zijn. Afscheiding uit de tepels, gevoelig weefsel wat steviger aanvoelt dan de rest van de borst en er kunnen zich ontstekingen en cystes ontwikkelen. Het aantal vrouwen met borstkanker groeit helaas nog steeds per jaar. De Chinese Geneeswijze wordt gezien als een enorm toegevoegde waarde voor klachten aan de borsten.

Pijnlijke borsten

(Goedaardige) borstaandoeningen
Mastopathie (pijnlijke borsten), cysten, mastitis zijn enkele voorbeelden van borstaandoeningen waarbij de Chinese Geneeskunde hulp kan bieden. Door en rond de borsten lopen meerdere meridianen waarvan de belangrijkste de Maag-, Milt, Lever- Nier- en Galblaasmeridiaan zijn. Soms ontstaat er in 1 of meerdere van deze meridianen een stagnatie van Qi, Bloed en/of vloeistoffen. Deze verstoring uit zich in lichaamssignalen zoals pijn, distentie, ontsteking, etc.
Die BH belemmert de vrijde doorstroming van je borsten en je bent het zo gewend om je borsten vast te snoeren wat zo ontzettends slecht is.

Acupunctuur is zeer effectief als behandelmethode om de stagnatie op te lossen zodat de pijn verdwijnt en de meridianen in het borstweefsel weer vrij kunnen stromen. Naast dat acupunctuur helpt bij pijnbestrijding door de stagnatie op te heffen, wordt bij TerraVitaal middels een holistische wijze naar uw hele gesteldheid gekeken. Voedings- of lifestyle-advies zijn dan ook een belangrijk onderdeel van uw behandeling.

Lymfe
Geef ze de ruimte
Borsten moeten wiebelen en dat gaat niet wanneer ze ingepakt zitten.

Borsten kunnen niet vanuit zichzelf bewegen en in een BH krijgen ze niet voldoende ruimte om de normale lymfestroom op gang te houden. Lymfe beweegt niet uit zichzelf, alleen als wij bewegen. Lymfe kun je zien als het opruimsysteem van afvalstoffen en dat wil je niet stil laten staan. Laat je borsten daarom vrij wiebelen.

Zowel over de rug ter hoogte van de borsten als over het borstgebied lopen belangrijke energiebanen (meridianen). Een BH die met bandjes over je schouders loopt als om je middenrif vastzit verstoren de energiestroom met alle gevolgen van dien. Laat je borsten daarom regelmatig behandelen.

Behandeling van hals en borsten:
o Bevordert de bloedsomloop
o Lymfesysteem wordt geactiveerd
o Neemt blokkades en daardoor pijn weg
o Brengt emoties in balans
o Ontspant en bevordert helderheid van geest
o Er komt meer zuurstof in het lichaam
o De weerstand wordt verbeterd


Wel adviseer ik altijd om ten alle tijden bij de behandelend reguliere arts onder behandeling te blijven en zo kunnen reguliere artsen en ik samen communiceren om tot verbetering van de klacht te komen. De reguliere en complementaire geneeskunde zie ik hierdoor steeds meer 'samen' komen. Ik ben aangesloten bij de beroepsvereniging BATC en in het bezit van het diploma Medische Basiskennis op HBO nivo waardoor mijn behandelingen door veel zorgverzekeraars worden vergoed (wanneer je een aanvullende verzekering hebt en je betaalt GEEN eigen risico).

TerraVitaal Copyright 2022