TerraVitaal voor een beter leven.

         Marius Richtersstraat 60     3059 TH    Rotterdam (Nesselande)    06-38128875   

Afspraak maken Instagram

Borstproblemen

Chinese Geneeswijze en borstgezondheid
Het preventieve karakter van de Traditionele Chinese Geneeskunde kan er voor zorgen om borsten gezond te houden. Vanuit het Holistische karakter van deze geneeswijze wordt gekeken naar de hele mens met zijn omgevingsfactoren. De meridianen ofwel energiebanen die door onze borsten stromen, hebben invloed op de anatomie en stofwisseling van het borstweefsel.

Borstklachten
Borstklachten komen het meest voor tijdens de cyclus waaraan Lever Qi stagnatie onderliggend kan zijn. Hoe gezonder en soepeler het borstweefsel is en dus ook de vrije stroom van Qi door de 6 meridianen die in het borstgebied lopen, hoe minder klachten je ervaart. Klachten kunnen zijn een gespannen tot pijnlijk gevoel in de borst en of pijnlijke tepels.

Er zijn ook andere borstklachten waar we ongerust over zijn. Afscheiding uit de tepels, gevoelig weefsel wat steviger aanvoelt dan de rest van de borst en er kunnen zich ontstekingen en cystes ontwikkelen. Het aantal vrouwen met borstkanker groeit helaas nog steeds per jaar. De Chinese Geneeswijze wordt gezien als een enorm toegevoegde waarde voor klachten aan de borsten.

Pijnlijke borsten

(Goedaardige) borstaandoeningen
Mastopathie (pijnlijke borsten), cysten, mastitis zijn enkele voorbeelden van borstaandoeningen waarbij de Chinese Geneeskunde hulp kan bieden. Door en rond de borsten lopen meerdere meridianen waarvan de belangrijkste de Maag-, Milt, Lever- Nier- en Galblaasmeridiaan zijn. Soms ontstaat er in 1 of meerdere van deze meridianen een stagnatie van Qi, Bloed en/of vloeistoffen.
Deze verstoring uit zich in lichaamssignalen zoals pijn, distentie, ontsteking, etc.
Die BH belemmert de vrijde doorstroming van je borsten en je bent het zo gewend om je borsten vast te snoeren, dat je niet beseft hoe ontzettend slecht het is voor je borstweefsel en lichaam. slecht is.

Stagnatie bij vrouwen
Voor een vrouw zijn haar borsten gevoeliger voor stagnatie dan het borstgebied voor mannen is. Dit komt doordat vrouwen aangeleerd is dat borsten en tepels moeten worden weggestopt, vastgebonden, onzichtbaar moeten zijn en ze mogen zeker niet bewegen.
Het dragen van een BH maakt van ons borstgebied een keurslijf dat strak zit om maar niet te tonen wat eronder zit.
En het is voor een pasgeboren meisje en jongetje een eerste levensbehoefte en daar is niets raars aan, dat is juist prachtig!

BH uit!
En bij navraag aan alle vrouwen in mijn praktijk, blijkt het eerste wat veel vrouwen doen zodra ze thuis komen, is de BH uitgooien. Waarom dragen we dat ding dan nog?

Borsten losmaken kan via de reflectiezone op de rug t.h.v. de schouderbladen. Ook op de buik, onder de borsten maak ik de stagnatie weer vrij. Losmaken gaat met een zachte wijze met een jadesteen en olie en manueel op de rug, je ligt dan op je buik.

Acupunctuur is zeer effectief als behandelmethode om de stagnatie op te lossen zodat de pijn verdwijnt en de meridianen in het borstweefsel weer vrij kunnen stromen. Naast dat acupunctuur helpt bij pijnbestrijding door de stagnatie op te heffen, wordt bij TerraVitaal middels een holistische wijze naar uw hele gesteldheid gekeken. Voedings- of lifestyle-advies zijn dan ook een belangrijk onderdeel van uw behandeling.

Lymfe
Geef ze de ruimte
Borsten moeten wiebelen en dat gaat niet wanneer ze ingepakt zitten.

Borsten kunnen niet vanuit zichzelf bewegen en in een BH krijgen ze niet voldoende ruimte om de normale lymfestroom op gang te houden. Lymfe beweegt niet uit zichzelf, alleen als wij bewegen. Lymfe kun je zien als het opruimsysteem van afvalstoffen en dat wil je niet stil laten staan. Laat je borsten daarom vrij wiebelen.

Zowel over de rug ter hoogte van de borsten als over het borstgebied lopen belangrijke energiebanen (meridianen). Een BH die met bandjes over je schouders loopt als om je middenrif vastzit verstoren de energiestroom met alle gevolgen van dien. Laat je borsten daarom regelmatig behandelen.

Behandeling van hals en borsten:
o Bevordert de bloedsomloop
o Lymfesysteem wordt geactiveerd
o Neemt blokkades en daardoor pijn weg
o Brengt emoties in balans
o Ontspant en bevordert helderheid van geest
o Er komt meer zuurstof in het lichaam
o De weerstand wordt verbeterd


Wel adviseer ik altijd om ten alle tijden bij de behandelend reguliere arts onder behandeling te blijven en zo kunnen reguliere artsen en ik samen communiceren om tot verbetering van de klacht te komen. De reguliere en complementaire geneeskunde zie ik hierdoor steeds meer 'samen' komen. Ik ben aangesloten bij de beroepsvereniging BATC en in het bezit van het diploma Medische Basiskennis op HBO nivo waardoor mijn behandelingen door veel zorgverzekeraars worden vergoed (wanneer je een aanvullende verzekering hebt en je betaalt GEEN eigen risico).

TerraVitaal Copyright 2024